För de som de som uppskattar närproducerad mat och naturliga råvaror är Bondens egen Marknad ett fint koncept. Det är främst två huvudregler som gör Bondens egen Marknad speciellt:
1. Att lantbrukaren som säljer sina varor på marknaden fött upp eller odlat varorna på sin gård. Detta gäller även ingredienserna i förädlad mat som saft, sylt eller korv. Bondens egen Marknad brukar bjuda på ett mycket färskt och fräscht utbud av färska och ekologiska varor, som följer årstidernas tillgänglighet!
2. Gårdarna som säljer varor på Bondens egen Marknad ska vara närproducenter, det vill säga ligga som längst 250 kilometer från marknaden.
I Sverige kan du besöka Bondens egen Marknad på varierande tider på året på fler än 15 olika orter (totalt 23 olika marknader). Dessa är:
- Växjö, vattentorget.
- Stockholm, Katarina Bangata, Huddinge och Östermalm.
- Göteborg, Haga.
- Mariefred/Malmköping/Strängnäs.
- Gävle, Rådhustorget.
- Kristianstad,
- Falun, Folkets Hus.
- Västerås, Bondtorget.
- Sundsvall, Stora Torget.
- Örebro, Stortorget.
- Örnsköldsvik, Stora Torget.
- Halmstad, Slottsbrokajen.
- Umeå, Vänortsparken.
- Linköping, Borggården.
- Malmö, Drottningtorget.
- Nyköping, Stora torget.
- Uppsala, vid Centralstationen.
- Sala, på torget.
- Helsingborg, vid Mariakyrkan.
Många av dessa marknader anordnar även julmarknad, påskmarknad och andra speciella tillställningar.
Bondens egen Marknad, som för tankarna till gamla tiders torghandel, har länge varit ett succékoncept i England och USA och heter där ”Farmers Market”.
Själva företeelsen har förstås funnit så länge det har funnits människor. Men i västvärlden så ledde den industriella revolutionen till en tanke om att allt skulle effektiviseras och i jakten på profit så blev till och med livsmedel en vara som alla andra varor. Behandlat kött, kemiska ingredienser och bekämpningsmedel blev under en lång tid i det närmaste en del av kostcirkeln…
Under de senaste decennierna har dock en ökad medvetenhet om mat givit upphov till att denna gamla tiders typ av marknad blivit alltmer populär igen. Så kallade ”Farmers markets” började dyka upp med kraft i USA och Kanada under 90-talet och i USA har antalet bondemarknader ökat från under 2000 till över 5000 mellan 1994 och 2009 (alltså är siffran förmodligen högre nu). Även i Sverige ökar antalet städer som regelbundet anordnar ”Bondens egen marknad.” Detta främjar inte bara hälsan, utan när man handlar på denna typ av marknader stöder man även den lokala bonden och främjar miljön.